Nieuwe MTB Route Schoorl 2.0

nieuwe mountainbikeroute Schoorl 2.0

Update 17-04-2024

Vandaag deelde MTB-Noordwest en Staatsbosbeheer een gezamenlijk persbericht. Fantastisch nieuws! Er is groen licht voor MTB Route Schoorl 2.0! Gefeliciteerd aan alle mountainbike en natuurliefhebbers 🥳

Wanneer opent de nieuwe MTB route van Schoorl?

De nieuwe mountainbikeroute – Schoorl 2.0 – is op het moment van schrijven (17 april 2024) nog niet opengesteld door Staatsbosbeheer. Het wachten is op de benodigde vergunningen. De vergunning is goedgekeurd!

Met dank aan het doorzettingsvermogen en de inzet van MTB-Noordwest, Staatsbosbeheer en de gemeente om de vergunning te realiseren.

Het wachten is op de laatste werkzaamheden van Staatbosbeheer en de vrijwilligers van MTB-Noordwest aan de nieuwe MTB route.

Vele mountainbikers wachten met smart op de opening van de nieuwe midden- en noordlus. Zodra er zicht is op een openingsdatum zullen we die hier uiteraard vermelden. Tot die tijd is de huidige route, inclusief de westlus, gewoon toegankelijk voor iedereen.

Waarom is de nieuwe route ‘Schoorl 2.0 aangelegd?

In 2011 woedde er hevige bosbranden in de Schoorlse Duinen. Hierdoor werd een groot stuk duingebied aangetast, waaronder MTB Route Schoorl. Zo werd het gebied voor de Zwarte Blink en het bos erachter door de brand verwoest. Ook het bos tot aan De Kerf bleef niet gespaard door de vlammen.

De dode bomen in deze verbrande gebieden zijn gekapt en de stronken verwijderd. Deze gebieden stonden vóór de brand al op de lijst om gekapt te worden. Dit ten behoeve van het uitbreiden van de stuifduinen. Dit hele bosgebied valt onder de Natura 2000-wetgeving, met onder andere als doelstelling om ’open duin’ meer ruimte te geven.

Echter is een MTB route in een stuifduinen gebied zeer moeilijk te onderhouden. En voor mountainbikers is het mulle zand vaak het minst favoriete deel van mountainbikeparcours Schoorl. Tijd voor een nieuwe route; Schoorl 2.0! De oude MTB route is uitgebreid met een midden- en noordlus. Na openstelling van de nieuwe route zal het westelijke deel van de huidige route worden gesloten en teruggegeven aan de natuur.